گونیا مرکب ابزاری برای زاویه زنی و اندازه گیری می باشد، از این ابزار معمولا برای خط کشیزاویه ۹۰ درجه، خط کشی زاویه ۴۵ درجه، به دست آوردن مرکز دایره، به دست آوردن عمق شیار یا سوراخ و اندازه گیری های فاصله های ساده و کوتاه استفاده می شود. لازم به ذکر است در مدل های پیشرفته و نقاله دار این ابزار می توان برای به دست آوردن شیب سطح نیز استفاده کرد. در این مقاله از وبلاگ شگاتولز قصد داریم به بررسی اجزای این ابزار بپردازیم، پس تا ادامه این مطلب همراه ما باشید.
قسمت های مختلف گونیا مرکب:
سر گونیایی:
اولین بخشی که به آن خواهیم پرداخت سرگونیای می باشد، این بخش از قسمت هایی مانند دنه، تراز، سوزن خطکش، پیچ و مهره نگهدارنده و محکم کننده خط کش تشکیل شده است. این بخش در برخی از مدل ها شامل تراز نیز میباشد که می توان به کمک آن عملیات تزار عمودی و افقی را انجام داد.
ذکر این نکته ضروری است که در بعضی از مدل های گونیا مرکب، بدنه دارای آهنربا می باشد که به کمک آن عملیات جداسازی خط کش و نصب آن بر روی بدنه را آسانتر میکند. همچنین یک درفش سوزنی جاسازی شده در بدنه به استادکار اجازه می دهد خط کشی های مورد نیاز را انجام دهد.
سر زاویه یاب:
این بخش از نظر ظاهر شباهت بسیار به نقاله دارد، از چند بخش تشکیل شده است که به ترتیب :
- بدنه
- تراز
- نقاله
- پیچ و مهره محکم کننده خطکش
- پیچ های قفل کننده نقاله
می باشند. با استفاده از سر زاویه یاب می توانید اندازه گیری زوایا و ترازیابی عمودی و افقی را انجام داد.
مرکز یاب:
مرکز یاب در گونیا برای به دست آوردن مرکز دایره کاربرد دارد. استوانه را در داخل دهانه مرکز یاب قرار می دهد و با استفاده از خطکش، مرکز دایره را به سادگی به دست آورده میشود.
از گونیا مرکب چه استفاده های می شود ؟
تنظیم زاویه فارسی بر و اره میزی:
یکی از مهم ترین وظایف فارسی بر یا اره میزی، برش چوب در زوایای مورد نظر هست. دو زاویه مهم و پر کاربرد، زوایای ۹۰ و ۴۵ درجه هستند. با توجه به امکاناتی که گونیا مرکب در اختیار شما قرار می دهد، کالیبره کردن اره میزی یا فارسی بر برای برش دقیق کاری آسان خواهد بود.
خط کشی موازی:
در نجاری زیاد پیش می آید که باید مقداری از صفحه چوبی را به اندازه مشخص و یکدست از ابتدا تا انتها برش دهید. در این موارد می توانید صفحه گونیا را به لبه صفحه بچسبانید و خط کش را به اندازه دلخواه تنظیم کنید و خط را از ابتدا تا انتها بدون هیچ موردی روی کار اجرا کنید.
بررسی زاویه برش شده:
اگر نسبت به قائمه بودن زاویه برش شک دارید، با استفاده از این ابزار می توانید زاویه اجرا شده را دقیق بررسی کنید. در این حالت سطح بدنه گونیا را به لبه چوب بچسبانید و خطکش را در راستای خط برش قرار دهید. اگر نور از میان خط کش و خط برش دیده شد، نشانهی این است که زاویه درست نیست.
اجرای انواع اتصالات:
یکی از مهم ترین بخش های اجرای اتصال عملیات اندازه گیری و خط کشی است. به عنوان مثال با استفاده از گونیا مرکب می توان یکی از پر کاربردترین اتصالات رایج در صنعت چوب را به راحتی اجرا کرد. این اتصال پر کاربرد کام و زبانه است.
برای خط کشی خط برش اتصال زبانه می توان از این گونیا دقیق بهره گرفت و همچنین برای محاسبه و بررسی عمق دقیق بخش کام، با استفاده از قابلیت عمق سنجی این ابزار می توانید محاسبات و تنظیمات دقیق انجام دهید.
نکات مهم در استفاده و نگهداری از گونیا مرکب:
* در هنگام قرار دادن گونیا در داخل جعبه، نقاله را روی صفر تنظیم کنید.
* پیچ های بند و بست را کمتر از نیم دور باز و بسته کنید.
* از انداختن گونیا مرکب جدا خودداری کنید.
* از خط کشی روی اندازه ها با استفاده از خودکار یا مداد یا ماژیک روی سطوح درجه دار خودداری کنید.
* از وارد کردن ضربه به استوانه شیشه ای تراز و سر زاویه یاب خودداری کنید.
* پیچ های ابزار را بیش از حد صفت نکنید.
* مراقب باشید بر روی نقاله موادی مانند لکه رنگ یا چسب چوب ریخته نشود.